Openbits: Free & Open Bits

Icona

Hi ha moltes Societats del Coneixement possibles. Aquí apostem per una d’oberta i lliure.

Possibilitats analítiques amb SIG (Sistemes d’Informació Geogràfica) (via El Perfil de la Ciutat)

Fa poc hem publicat, des de l’observatori de la ciutat de Rubí, un post sobre les nostres primeres experiències en l’ús d’eines SIG per a fer analisis complexes i microanàlisis de les ciutats. Hem treballat amb el soft Miramon i com a base cartogràfica, de manera principal, amb els poligons de les illes cadastrals i les seccions censals.

Gràcies Alejandro Martin (col·laborador meu al Observatori de la Ciutat de Rubí, i autor material del post) per descubrir-me les potencialitats del Miramon!!”. Un soft amb llicència privativa pero d’ús ilimitat i gratuït per a estudiants i administracions catalanes.

Després del curs de Miramon que estic fent ara mateix espero que podrem progresar molt més en la conexió del SIG amb les bbdd municipals per a generar-ne coneixement per a l’ajuntament de Rubí i la ciutadania.  🙂

Possibilitats analítiques amb SIG (Sistemes d’Informació Geogràfica) Durant aquests darrers sis mesos, a l’Observatori de Rubí hem tingut la possibilitat d’explotar, treballar i, com a mínim, obrir noves línies de treball per al tractament de les bases estadístiques de les que disposem a l’ajuntament des d’una perspectiva més geogràfica. Així doncs, la incorporació del SIG com a eina de l’Observatori ens ha permès tenir una visió acurada de la distribució microterritorial dels fenòmens demogràfics, socials, urbans … Read More

via El Perfil de la Ciutat

Filed under: ciutats, Economia, Promoció Econòmica Local, , , , , ,

5 Responses

 1. Jordi ha dit:

  He putinejat d’altres programes GIS però per a mi Miramón és un complet desconegut.

  Té alguna gràcia en especial respecte d’altres programes de GIS? A banda que sigui gratuït per a les administracions públiques…

 2. Hola Jordi,

  Pots concretar una mica quins softs de GIS has usat i per a que?. M’imagino que t’has limitat a fer mapes tematics de alguna variable a nivell de poligons (municipis, seccions censals..?)

  Potser aleshores et podré contestar millor… El GIS es un mon enorme, i jo en tinc un coneixement bastant parcial…

  • Jordi ha dit:

   Vaig mirar de treballar amb el MapInfo d’abans que se’l quedès SPSS i amb ArvView però trobava que per representar dades d’enquesta era matar mosques a canonades. Treballar, treballar, he treballat amb gvSIG (programari lliure), aparentment potent i però molt fàcil de fer anar (com es pot veure aquí i aquí), i amb ProfessionalMap (privatiu, molt barat i limitat i pensat per a que les empreses es representin els seus clients al seu aire).

   I sí, al màxim que he arribat és a fer mapes de variables a nivell de secció censal, que de fet trobo que és al màxim a que pots aspirar amb dades mostrals provinents d’enquesta. No sé que en penses però per al comú dels mortals trobo que el problema principal no es tant l’eina GIS en si sinó la disponibilitat de dades per representar amb el màxim nivell de detall territorial.

   • Hola,

    Respecte el Miramon, la gracia que té comparat amb altres SIGs de creació de mapes tematics (Mapinfo, Mapviewer,..) és que té la part de “analitica” molt potent, podent fer creuaments de capes, consultes (querys) complexes en base a la bbdd alfanumeria associada i la bbdd grafica.

    Respecte la disponibilitat de dades a nivells territorials petits (inferiors a municipis) és veritat que no hi ha quasi res per al public general, pero pels que treballem a un ajuntament et faries creos del nivell de detall al que vulguis arribar. Te’n faries creues: totes les bbdd d’un ajuntament estan integrades (JOIN) a traves de la referència cadastral. Per tant pots treure i representar dades (de població, de vehicles, de brossa, etc..) a nivell de illa, de parcel·la, de subparcel·la…

 3. Jordi ha dit:

  M’ha sortit ArvView. Lògicament volia escriure ArcView.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

1. Projectes on col·laboro

2. Blogs i Webs d'amics, coneguts i saludats

3. Open Your Mind

4. LLibres, articles, textos de referència

5. Caixa d'eines (tools)

A %d bloguers els agrada això: